Nyheter: Bildene Øverst fra venstre; Ingebret Tellum, Johanne Madsen, Einar Ellefsæter og Gravstøtte Ragnvald og Anne Sørheim.

Under fra venstre;Simen Ellefsæter, Johan Ellefsæter og gravstøtter Ellefsæter/Schjerpen/Skavlien

NOEN SIDER SOM KAN VÆRE VERDT Å SJEKKE UT;

www.slektshistorielaget.no

www.arkivverket.no/arkivverket/Digitalarkivet

https://digitaltmuseum.no

http://www.nb.nohttps://slekt1.com/index.php/test/norge

www.myheritage.com

  Fornavn:  Etternavn:
Logg inn
Avansert sk
Etternavn
Hva er nytt?
Etterlysninger
 • Bilder
 • Dokumenter
 • Gravsteiner
 • Historier
 • Album
  Alle media
  Kirkegrder
  Steder
  Notater
  Datoer og jubileer
  Kalender
  Rapporter
  Kilder
  Arkiver
  Statistikk
  Bytt Sprk
  Bokmerker
  Ta kontakt
  Be om brukerkonto  Historier

  » Vis alle     «Forrige 1 2 3 4 5 6 Neste»     » Lysbildefremvisning

  Kornmagasin brannen i Drammen 1827  Laster...


  Natten før kornbeholdningen i Kongsberg sølvgruvers store kornmagasin på Gyldenløves plass i Drammen tente magasinforvalteren på arbeidsplass for å dekke over underslaget.

  Kongsberg Sølvverk hadde i mange år en magasinbygning i Drammen hvor korn og andre varer til sølvverket ble mellomlagret. I 1786 ble det bygd et nytt og «brannsikkert» magasin på Gyldenløves plass.


  Bygningen ble reist etter dansk tradisjon i utmurt bindingsverk i tre fulle etasjer og to loftsetasjer. Bygningen hadde grunnflate på 525 kvm og hadde plass til 8.000 tønner rug og 2.000 tønner bygg.

  Arkitekt for bygget var hofftømmermester Andreas Kirkerup.

  Det Kongsbergske Magasinet ble bestyrt av en magasinforvalter. Forvalterne hadde en sikker posisjon i Drammens sosiale liv.

  Magasinforvalter Magnus Christian Hetting forsynte seg av kornbeholdningen og solgte til noen av byens fremste kjøpmenn, blant disse stortingsmennene Mads L. Madsen og Erik Børresen. Hetting stakk oppgjøret i egen lomme og ble en holden mann.

  Natten før kornbeholdningen skulle kontrolleres, 9. april 1827, tente han på sin egen arbeidsplass for å dekke over underslaget. I forkant hadde han skjenket vekteren som gikk gatelangs om natten på Strømsø for å varsle om brann. Vekteren ble funnet stup full i en sidegate til Gyldenløves plass.

  Magasinet ble ikke gjenreist, og Hetting ble dermed den siste magasinforvalter i byen.

  Matkorn var blant de viktigste importvarene og var helt nødvendig for å brødfø befolkningen. Det meste av matkornet kom med skip fra Danmark. Kornmagasinet på Gyldenløve sikret arbeiderne ved Sølvverket tilgang på matvarer. 

  I nødsårene 1807–08 sørget beholdningen i magasinet for at Kongsbergs bergalmue og fattigvesen hadde korn lenge etter at de fleste andre beholdninger var tømt.  FilnavnKornmagasinet i drammen.jpg
  Filstrrelse149.19k
  Dimensjoner1080 x 434
  Linket tilMadsen, Mads lauritz

  » Vis alle     «Forrige 1 2 3 4 5 6 Neste»     » Lysbildefremvisning